Lounging Around


Here are the answers to the Sheffield Circle of Magicians 2017 Christmas Quiz. How many did you get?

1. What magic word was formerly inscribed on pendants worn around the neck as protection from illness and evil.

Answer: Abracadabra.

2. Who invented the Zig Zag Girl?

Answer: Robert Harbin. (Real name Ned Williams.)

3. Who was the Canadian ‘professor’ who was often billed as “The Man Who Fooled Houdini”.

Answer: Dai Vernon. The title came about after the two met and Houdini challenged Vernon, claiming that he could figure out any card trick if he saw someone perform it three times in a row. Dai Vernon proceeded to perform a card trick over seven times without Houdini being able to work out how he did it.

4. What is the connection between Charles Dickens and the disappearance of the Statue of Liberty?

Answer: Magician David Copperfield (real name David Kotkin) performed this illusion on one of his early tv specials.

5. One of Harry Houdini’s most popular escapes involved him hanging upside down from a rope while bound in a Straitjacket. Which Sheffield magician invented this presentation.

Answer: Randini. Real name Randolph Osborne Douglas. The idea was born on one of Houdini’s visits to the Douglas family home when he was playing The Empire Theatre in Sheffield. According to his stepmother, Douglas demonstrated the idea of being suspended upside down in locks, chains and a straitjacket.

6. Balducci, and Asrah are both types of which commonly seen magic effect?

Answer: Levitation.

7. For whom did Thomas Edison design and build the famous “Floating Light Bulb” illusion?

Answer: Harry Blackstone. After Blackstone’s death in 1965, his son (Harry Blackstone, Jr.) donated the actual light bulb to the Smithsonian. The illusion was later licensed to Dutch magician Hans Klok and American illusionist Darren Romeo, a student of Siegfried & Roy.

8. In card magic, what does ATFUS stand for?

Answer: The Anytime Face Up Switch, credited to Edward Marlo.

9. In this illusion the magician makes his assistant vanish from a four-compartment box after apparently penetrating her with several large blades. Clue: Its name references an early American civilisation.

Answer: The Aztec Lady. An assistant steps into a large box. The magician inserts various panels or blades into slots that separate the box into four sections. He then folds the sections apart. The box is then put together again and the front opened to reveal the assistant alive and well. (If you’d like one, I have one for sale…)

10. Once part of a magic duo, The Eldanis, with an act set to rock ’n’ roll music in which they both dressed in lurex, this magician went on to find fame as a solo artist.

Answer: Paul Daniels.

Advertisements

IMG_1473 ccsm

Very best wishes for a jolly good 2018 from all at Magick.

Chairs

Regular Loungers will know that the chairs we use for the Saturday Sessions, Lectures, etc., are showing signs of age and wear. (As are some of the Loungers, but we can’t do anything about that…) A few days ago we had to throw quite a few away (chairs, not Loungers).

Julie jokingly mentioned a couple of weeks ago that for our 40th Anniversary (Saturday 18 November!), regulars could buy their own chairs, which we would label appropriately, or put their names on if they prefer. To our surprise this was greeted with enthusiasm and very little hilarity.

We’ve done a little research and there are some suggestions above. We’ll be making a visit to Ikea in the near future (the things we do for our ‘customers’!), so let us know if you want us to make a purchase on your behalf. As I said above, if you’d like to provide your own chair, feel free. Size is important so any chairs must fold flat, so no Game of Thrones replicas, Jared. Or the ones with the leather restraints… you know who you are.

IMG_6814_pe s

Here are the days we’ll be open over Christmas and the New Year:

Thursday 24 December    Closed
Friday 25 December    Closed
Saturday 26 December    Closed
Monday 28 December    Closed
Tuesday 29 December    Open
Wednesday 30 December    Open
Thursday 31 December    Closed
Friday 1 January    Closed
Saturday 2 January    Open

Then back to normal, opening daily from 11:00 to 17:30, closed Thursdays and Sundays.

I’ll probably be around most of the time so if you’re truly desperate for modelling balloons, several really expensive books to sustain you during the holidays, etc., you could always try ringing the shop: 0114 276 0482.

Have a good one!

I’m sure my esteemed reader will have answered all the questions correctly. But just in case…

1. Who was the first Honorary President of the Sheffield Circle of Magicians?

Answer: David Devant.

2. What would you use a French Drop for?

Answer: To vanish a coin or other small object.

3. What was Houdini’s real name?

Answer: Erik Weisz.

4. How many cards are there in a standard tarot deck?

Answer: 78. (22 in the Major Arcana, 56 in the Minor.)

5. The motto of the Sheffield Circle of Magicians is “Ars est celare artem”. What does it mean?

Answer: Literally, it is art to conceal art. In other words, true art conceals the means by which it is achieved. (It’s a maxim from Ovid’s Ars Amatoria, which means that in the best works of art the audience is not distracted by the artist’s technique, but responds instead to the power of the work.) T. Nelson Downs also used a similar phrase in The Art of Magic: “Let art conceal art.”

6. Who is generally credited as the inventor of the Olram Subtlety?

Answer: Ed Marlo (Olram is Marlo backwards).

7. Who said, “A conjurer is not a juggler, he is an actor playing the part of a magician.”

Answer: Jean-Eugène Robert-Houdin.

8. Who was the Sheffield magician who gave Houdini the idea for the upside-down suspended straitjacket escape?

Answer: Randolph Douglas (Randini). In June 1914 Houdini was appearing at the Nottingham Empire. The teenage Douglas was at the show. Houdini was his hero and they had been corresponding for some time. They met after the show and it seems that Houdini was intrigued with the ideas of this enthusiastic young man. He travelled to Sheffield after his second show, to Carrington Street where Douglas lived with his mother. After supper Randolph took Houdini up to the attic, had himself strapped into a straitjacket, his feet tied, and then winched upside down on a block and tackle which hung from the roof. He struggled out of the jacket, which thudded to the floor leaving the teenage escapologist gently swinging upside down with his arms outstretched… Houdini recognised the image as a surefire publicity icon and continued to use Randolph’s idea throughout his career, as has just about every other escape artist ever since. (Source: Beedham, Ann. Randini: The man who helped Houdini, Youbooks, 2009. Kalush, William, and Sloman, Larry. The Secret Life of Houdini, Atria, 2006.)

9. Who wrote The 13 Steps to Mentalism?

Answer: Tony Corinda.

10. Balducci and Asrah are both types of which commonly seen magic effect?

Answer: Levitation.

11. Under what name did the stage magician, debunker, and scientific skeptic Randall James Hamilton Zwinge perform?

Answer: The Amazing Randi.

12. In magic a ‘restoration’ is an effect in which something is seemingly destroyed or multilated, and then magically reconstituted. What well-known restoration trick was patented by Horace Goldin in 1923?

Answer: The ‘Sawing in Half’ illusion. The first time this was seen, historically, is a matter of discussion. Robert-Houdin wrote in his Memoirs of a magician named Torrini who performed the trick in front of Pope Pius VII in 1809, but there is no other record to support that claim.

Horace Goldin, in an effort to keep exclusive his rendition of the illusion, patented the format that many people would recognize, using a box with the woman’s head and feet showing, and using metal plates to insert into the box at the cut sections. In the end, his patenting efforts only served to document how the trick was performed, rather than maintain its secrecy.

13. Who invented The Curzon Envelope?

Answer: Roger Curzon. (Anyone naming D**** R**** will have two points deducted.)

Tie-Breaker: In what year was the inaugural meeting of the Sheffield Circle of Magicians held?

Answer: 1920 (18 May).

That’s it. How many did you get right?

psychics-SCM

As is traditional, the December meeting of The Sheffield Circle of Magicians was a social evening for members and their partners. There were nibbles, a little magic, and a magic-related quiz (replacing the Christmas Puzzle Sheet of previous years following complaints from certain quarters that this required a level of thought and concentration unfamiliar to some of those attending…).

So the quiz included some general magic questions and some SCM history questions; most were fairly easy, especially for anyone with a little basic knowledge of their craft and their Circle. If you missed it, here’s a chance to try it for yourself:

1. Who was the first Honorary President of the Sheffield Circle of Magicians?

2. What would you use a French Drop for?

3. What was Houdini’s real name?

4. How many cards are there in a standard tarot deck?

5. The motto of the Sheffield Circle of Magicians is “Ars est celare artem”. What does it mean?

6. Who is generally credited as the inventor of the Olram Subtlety?

7. Who said, “A conjurer is not a juggler, he is an actor playing the part of a magician.”

8. Who was the Sheffield magician who gave Houdini the idea for the upside-down suspended straitjacket escape?

9. Who wrote The 13 Steps to Mentalism?

10. Balducci, and Asrah are both types of which commonly seen magic effect?

11. Under what name did the stage magician, debunker, and scientific skeptic Randall James Hamilton Zwinge perform?

12. In magic a ‘restoration’ is an effect in which something is seemingly destroyed or multilated, and then ‘magically’ reconstituted. What well-known restoration trick was patented by Horace Goldin in 1923?

13. Who invented The Curzon Envelope?

Tie-Breaker: In what year was the inaugural meeting of the Sheffield Circle of Magicians held?

The winner of the cheap bottle of wine was Ashton Carter with 11 correct answers. Can you beat that? (Without the aid of Google!) Answers will follow with an appropriate minimum of alacrity.

I’ve been working recently on a new DVD Making Magic, with Craig Frith, Travis Carter and Adam Bell. This is designed to offer the student magician a sound introduction to the basics of close-up magic… the sort of instructional DVD we would have liked to have had when we started in magic.

We discussed the old adage that if you know ten ways to find a chosen card and one way to reveal it, you essentially have one trick. But if you know just one way to find a chosen card and ten ways to reveal it, you have ten tricks.

Of course that’s something of an over-simplification; and you wouldn’t do all ten at one performance, would you?

So I thought it would be fun to drop in a few example revelations at an appropriate point in the DVD. So on Saturday I roped in a few of the layab…, sorry, Loungers, to perform some quick card revelations. Things escalated somewhat so I decided to put them all together in a short, and possibly amusing, film.

 

The ‘silent movie’ theme seemed to fit. There are no explanations in this particular section; we’re just looking at ‘the what’, for ‘the how’ you’ll have to wait for the DVD. And for ‘the why’ you’ll probably need to consult with someone better versed in the convoluted psychology of the average card magician.

Nevertheless, we optimistically hope that it will be a small step in encouraging new magicians to think a little creatively about their card magic!

Next Page »