Here are the answers to the Sheffield Circle of Magicians 2017 Christmas Quiz. How many did you get?

1. What magic word was formerly inscribed on pendants worn around the neck as protection from illness and evil.

Answer: Abracadabra.

2. Who invented the Zig Zag Girl?

Answer: Robert Harbin. (Real name Ned Williams.)

3. Who was the Canadian ‘professor’ who was often billed as “The Man Who Fooled Houdini”.

Answer: Dai Vernon. The title came about after the two met and Houdini challenged Vernon, claiming that he could figure out any card trick if he saw someone perform it three times in a row. Dai Vernon proceeded to perform a card trick over seven times without Houdini being able to work out how he did it.

4. What is the connection between Charles Dickens and the disappearance of the Statue of Liberty?

Answer: Magician David Copperfield (real name David Kotkin) performed this illusion on one of his early tv specials.

5. One of Harry Houdini’s most popular escapes involved him hanging upside down from a rope while bound in a Straitjacket. Which Sheffield magician invented this presentation.

Answer: Randini. Real name Randolph Osborne Douglas. The idea was born on one of Houdini’s visits to the Douglas family home when he was playing The Empire Theatre in Sheffield. According to his stepmother, Douglas demonstrated the idea of being suspended upside down in locks, chains and a straitjacket.

6. Balducci, and Asrah are both types of which commonly seen magic effect?

Answer: Levitation.

7. For whom did Thomas Edison design and build the famous “Floating Light Bulb” illusion?

Answer: Harry Blackstone. After Blackstone’s death in 1965, his son (Harry Blackstone, Jr.) donated the actual light bulb to the Smithsonian. The illusion was later licensed to Dutch magician Hans Klok and American illusionist Darren Romeo, a student of Siegfried & Roy.

8. In card magic, what does ATFUS stand for?

Answer: The Anytime Face Up Switch, credited to Edward Marlo.

9. In this illusion the magician makes his assistant vanish from a four-compartment box after apparently penetrating her with several large blades. Clue: Its name references an early American civilisation.

Answer: The Aztec Lady. An assistant steps into a large box. The magician inserts various panels or blades into slots that separate the box into four sections. He then folds the sections apart. The box is then put together again and the front opened to reveal the assistant alive and well. (If you’d like one, I have one for sale…)

10. Once part of a magic duo, The Eldanis, with an act set to rock ’n’ roll music in which they both dressed in lurex, this magician went on to find fame as a solo artist.

Answer: Paul Daniels.

Advertisements